In offerta!

Pulcinella. Het mysterieuze spiegelbeeld van de mens

Net als Harlekijn en Pierrot behoort Pulcinella tot de kernfiguren van de Commedia dell’Arte. Zijn populariteit is met name bij het Italiaanse volk vele malen groter dan die van de andere karakters die het Commedia dell’Arte-toneel bevolken. Zo is zijn masker ook nu nog favoriet tijdens het Italiaanse carnaval. Hij is de onoverwinnelijke hoofdpersoon in de Napolitaanse volkspoppenkast en daar ligt ook meteen de kern van zijn waanzinnige populariteit bij volwassenen én kinderen.

Il prezzo originale era: €19,90.Il prezzo attuale è: €18,90.

ISBN: 9789070892661 COD: 2445-1 Categoria:
Peso 680 g
Dimensioni 16,5 x 24 x 2 cm
Pagine

272

Confezione

Brossura

Illustrazioni

150 b/n

Anno di pubblicazione

2003

Lingua

Co-edizione Theater Instituut Nederland e Apeiron Editori.

Net als Harlekijn en Pierrot behoort Pulcinella tot de kernfiguren van de Commedia dell’Arte. Zijn populariteit is met name bij het Italiaanse volk vele malen groter dan die van de andere karakters die het Commedia dell’Arte-toneel bevolken. Zo is zijn masker ook nu nog favoriet tijdens het Italiaanse carnaval. Hij is de onoverwinnelijke hoofdpersoon in de Napolitaanse volkspoppenkast en daar ligt ook meteen de kern van zijn waanzinnige populariteit bij volwassenen én kinderen. Pulcinella’s nakomelingen zijn talrijk en overbekend: wie heeft er in zijn jeugd niet ademloos staan kijken hoe Jan Klaassen (in Nederland), Punch (in Groot-Brittanni‘ë) en Karelke de Bult (in België) met hun knuppel een gevaarlijke boef de poppenkast uitsloegen. ‘Pas op, achter je!’ klonk het in verschillende talen uit duizenden kinderkeeltjes als de kleine held werd bedreigd.
Maar de wereld van Pulcinella is zeker niet beperkt tot het theater en de poppenkast. Zo bestaan er kostelijke voorstellingen op schilderijen en prenten, waarop al zijn bijzondere eigenschappen en lotgevallen tot uitdrukking komen: vanaf zijn wonderlijke geboorte uit een ei tot ver na zijn dood.

Op de vraag wie er nu werkelijk achter het masker van de veelzijdige komische figuur Pulcinella schuilgaat, geeft Hetty Paërl in dit boek een uitvoerig en verrassend antwoord. Haar zoektocht naar de achtergronden van deze geliefde theaterfiguur vormt een lange en boeiende reis door de cultuurgeschiedenis en voert de lezer ver buiten de Europese gebieden – tot in de de Egyptische godenwereld en de klassieke mythologie – om uiteindelijk af te dalen naar de diepe krochten van het collectieve onderbewustzijn van de Europese mens, waaruit Pulcinella kon ontstaan.

Hetty Paërl weet op overtuigende wijze aan te tonen hoe de Pulcinella-figuur zich heeft ontwikkeld. En dat maakt deze studie, die met grote kennis, met liefde voor het onderwerp en vooral met een overweldigend enthousiasme is geschreven, tot een opwindend en uitermate boeiend leesavontuur.
Pulcinella: het mysterieuze spiegelbeeld van de mens is een coproductie van Theater Instituut Nederland en Apeiron Editori.

Articoli e recensioni

Recensioni

Recensisci per primo “Pulcinella. Het mysterieuze spiegelbeeld van de mens”

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.